pondělí 16. března 2015

lilkové závitky s ,,rozbitými" bramborami a avokádovým dipem

Lilek či baklažán umí být výbornou záležitostí, jen stále není zvykem ho připravovat často a asi se toho trošku bojíme. Tenhle recept je jeden z mých favoritů - je opravdu jednoduchý a není potřeba formalit jako je například čekání, až se pan lilek vypotí. Pokud se vám přesto zdá příliš zdlouhavý, pamatujte, že je to víc pokrmů v jednom a můžete si udělat jen závitky nebo pouze směs, kterou lze použít na opečené toasty, třeba jako předkrm. Například mým strávníkům závitky moc chutnaly jen tak samotné a za studena. A brambory? No ty jsou skvělé samy o sobě a nic víc nepotřebují. Budou báječnou večeří třeba s dipem či zeleninovým salátem. Já ale vše spojila do jednoho nedělního oběda a to vám byl tanec!
  • vegan
  • bez lepku
lilkové závitky
  • 1 malý lilek nakrájený na kostičky
  • 1 větší lilek nakrájený na tenké plátky
  • 2 rajčata nakrájená na kostičky
  • asi 5 sušených rajčat(pokud použijete ty v oleji, můžeme vynechat olivový olej)
  • 1 střední cibule nakrájená na drobno
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • nejlépe čerstvá petrželka a jiné bylinky
  • sůl, pepř, sušený česnek
Směs, kterou použijete na rolky, je skvělá také na topinkách či toastech a nebo taky na knackebrotech, když jste zrovna v zemi jejich původu a nic jiného nemáte.
  1. V míse smícháme nakrájený lilek, rajčata, cibuli, prolisovaný česnek. Zakápneme olivovým olejem, pokud jsme nepoužili olej ze sušených rajčat. Tuto směs vysypeme do pekáče a pečeme 20-25 minut.
  2. Upečenou směs rozmixujeme spolu s bylinkami nahrubo viz foto.
  3. Plátky lilku osmahneme na pánvi lehce potřené olejem cca 3 minuty z každé strany. Potřebujeme je měkké a čím víc do hněda až černa opečené, tím líp.
  4. Potřeme směsí, srolujeme a pro jistotu zpevníme párátkem.
  5. Pokládáme na pekáč vystlaný pečícím papírem a zapékáme ještě 5-10 minut.
brambory

Tyhle rozbité pečené brambory jsem objevila zde a vypadaly báječně, tak jsem do nich při první příležitosti šla. Nezklamaly. Chutnají opravdu skvěle a to i samotné nebo s avokádovým dipem, který jsem pojala trošku jinak.


potřebujeme:
nejlépe nové brambory
sušený česnek
sůl, pepř
petrželka/jiné nebo sušené bylinky

  1. Brambory uvaříme klasicky v lehce osolené vodě, pokud možno ve šlupce a necháme vystydnout.
  2. Bramboru vždy položíme na plech a rozmáčkneme, rozdrtíme dnem hrníčku. Snažíme se, aby brambora i po našem zásahu držela při sobě.
  3. Každou bramboru zakápneme lžičkou oliv. oleje, lehce osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem.
  4. Pečeme cca půl hodiny do křupava a nakonec posypeme čerstvými bylinkami.

avokádový dip

rozmixujeme:
  • 1 avokádo
  • stroužek česneku
  • lžičku citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • v původním receptu byla majonéza, ale já jsem použila trochu rostlinné smetany a olivový olej

Žádné komentáře:

Okomentovat