Poslední dobou je to samý experiment. Teda v mé kuchyni to tak bylo vždycky, jen se takové recepty pak těžce publikují a i když si zapisuji poměry surovin, prostě to někdy nejde znovu dotáhnout ke stejnému výsledku, znáte to? Tyhle sušenky byly přesně ten případ. Vznikly někdy o půlnoci z toho, co dům dal, ale absolutně nás nadchly. Lehce kořeněné, ne moc sladké, yumyum. Jenže když jsem je chtěla upéct znovu, nechtěly být stejné. Zjistila jsem, že detail vězel v délce a způsobu pečení, a tak jsem jeden den celý propekla, abych se s vámi mohla podělit o recept a jen doufám, že vám se to podaří. Asi nebudou pro každého, ale třeba si najdou pár dalších fanoušků.
- vegan
- hrnek žitných vloček(jsou takové drobnější, ale jistě budou fungovat i jiné)
- půl hrnku celozrnné mouky
- půl hrnku pohankové mouky(taktéž půjde nahradit jinou)
- 4 lžíce jablečného pyré(ve trošce vody povařit asi půl velkého jablka a rozmixovat)
- 2 lžíce lněné semínka + 6 lžic vody, nechat odstát
- hrnek a půl nastrouhané mrkve
- půl hrnku mléka
- min. 1 lžička skořice
- špetka soli
- lžička nastrouhaného čerstvého nebo sušeného zázvoru
- oslazení: použila jsem 2-3 lžíce datlového sirupu, pokud chcete sušenky sladké, použijte víc nebo oslaďte jinak
- 1 lžička kypřícího prášku nebo sody
- 2 lžíce goji(nebo rozinky, ale ty mi to spíš kazily a goji tomu dodává šmrnc, takže max lžíci goji a lžíci rozinek)
Je to jednoduché:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Stačí vám jedna mísa, ve které smíchejte mouku, vločky, kypř. prášek, koření. Přidejte lněné semínko, pyré, , sladidlo, mrkev a nakonec mléko. Nakonec goji či rozinky a umíchejte těsto.
- Na pečící papír pak skládejte placičky a pečte v první třetině trouby asi 35 minut. Lepší měkké než vysušené.
- Po upečení je fajn vložit sušenky do dózy či fólie, jsou skvělé měkké a vláčné.
Žádné komentáře:
Okomentovat