pondělí 28. prosince 2015

tipy na 10 rychlých pomazánek

„A co si mažeš na chleba?“ Možná se shodneme, že tuhle otázku slyší každý vegan poměrně často. Nejenom, že mi opravdu nechybí máslo, sýr ani salám, ale například na hummus mám opravdu chuť pořád a kdybych ho měla v lednici každý den, vůbec bych se nezlobila. Takže mojí odpovědí jsou například luštěninové pomazánky, které jsou navíc i výživné a plné bílkovin(odpověď na další oblíbenou otázku). Existuje ale nespočet dalších skvělých pomazánek, které jsou navíc ideální i k rychlému pohoštění. 

Všechny uvádím v jakési základní verzi. Takhle jsou totiž extrémně nenáročné a rychlé. Stačí vám pár surovin a tyčový mixér. Vy si je ovšem můžete upravit dle chuti a fantazie.

TIP: Pokud také slavíte Silvestra s nevegany, připravte jim některou z nich jako stručnou odpověď na spoustu dotazů, které vás čekají.
  • vegan
Domácí pečivo

Upečeno podle mého receptu na housky, jen jsem přidala bylinky a z těsta vytvarovala něco jako bagetky. Těsto je to takové spíše chlebové.


Hned na několik pomazánek používám tofunézu, kterou si vyrábím doma. Receptů je spousta, vyrobit ji můžete také ze sojového mléka. Veganskou majonézu ale můžete koupit ve zdravých výživách.

Domácí tofunéza 

Stačí rozmixovat:

balení tofu natural
1 lžička černé soli
1 lžička hořčice
2 lžíce oleje
1 větší nakládaná okurka nakrájená na malé kostičky
3 lžíce láku z nakládaných okurek
cca 50 ml vody
pepř

Falešná vajíčková pomazánka

Rozmixujeme:

balení tofu natural
2 lžičky hořčice
2 a více lžic tofunézy dle chuti
černá sůl
pepř
na drobno nasekaná cibule, pokud chcete
špetka kurkumy na doladění barvy (kterou jsem samozřejmě zrovna neměla)

Do klasické vajíčkové jsem vždy krájela uvařený bílek na kostičky, proto teď ke konci přidávám na malé kostičky nakrájené tofu natural, předem naložené ve vodě s černou solí. Použít můžete i bylinkové tofu.


Hummus

Cizrnová delikatesa. Jak už jsem zde jistě někdy zmiňovala, hummus je taková moje jistota. Sama se ho nikdy nepřejím a ještě se nanašel nikdo, komu by nechutnal. Ten základní stále  dělám podle receptu Veganotic, můžete ho ale různě obměňovat, například přimixovat kurkumu, mrkev nebo červenou řepu.



Celerovo-mrkvová pomazánka

Taková nenákladná věc, která neurazí, ale naopak ji milují všichni kromě odpůrců celeru.

Potřebujeme:

2 střední mrkve
cca stejné množství celeru
3 lžíce tofunézy
sůl, pepř

Mrkev a celer si nastrouháme, přidáme tofunézu a lehce promixujeme. (Stačí pak tyčový mixér.)


Pomazánka z uzeného tofu

Jedna z nejjednodušších na přípravu a rozhodně jedna z nejoblíbenějších u všech masožravců. 

Rozmixujeme:

1 balení uzeného tofu
200ml tofunézy
2 lžičky lahůdkového droždí
sůl, pepř

Pokud stojíte o odlehčenou verzi, můžete pomazánku natírat na kolečka okurky. Jen pro efekt posypávám špetkou sladké papriky.


Pomazánka ze sušených rajčat a oliv 

Znáte podobnou od Patifu? Udělejte si ji doma!

Rozmixujeme:

1 balení bylinkového tofu nebo natural a dochutíme více bylinkami
6 sušených rajčat naložených v oleji
8 zelených oliv
podle potřeby přidáme trošku oleje z rajčat a vodu


Do rozmixované pomazánky nakrájíme na malé kostičky:

2 sušená rajčata naložená v oleji
4 zelené olivy

Dochutíme solí, pepřem a případně ještě bylinkami.


 Avokádová pomazánka

Rozmixujeme:

avokádo
1-2 stroužky česneku
citronovou šťávou dle chuti
solí
pepřem


Česneková pomazánka

To u nás vždy byla taková klasika na Silvestra. Lze udělat z tofu nebo oříšků, například předem ve vodě namočených mandlí.

Rozmixujeme:

tofu natural
2 stroužky česneku či víc
2 lžičky tofunézy
sůl
vodu dle potřeby

Pomazánku nejčastěji podávám s vlašskými ořechy, mandarinkou či hroznovým vínem.


Guacamole

Spolu s hummusem asi největší klasika a jistota milovaná všemi vegany. Jenže! Dokonce i můj masožravý táta mě přemlouval, abych guacamole připravila na jednu akci, kam chodí 3 000 lidí na grilované maso, prý zaboduju.

Zralé avokádo rozmačkáme vidličkou a přidáme:

  • na kostičky nakrájené 1-2 tvrdší rajčata
  • na malé kousky nasekanou jednu maličkou cibuli nebo půlku větší

Dochutíme citronovou šťávou, prolisovaných česnekem, solí a pepřem.


Sezamová pomazánka

Nenuťte ji někomu, kdo nemá rád sezam a bude to fajn.

Rozmixujeme:

50g sezamového semínka
2 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce lahůdkového droždí
půl stroužku česneku
sůl
přidáme vodu dle potřeby


Luštěninová pomazánka

V podstatě se podobá hummusu, jen nepotřebujete tahini. Většinou dělám z červené čočky, jde ale připravit například z bílých fazolí. Stačí uvařit luštěninu do měkka, dochutit olivovým olejem, solí, pepřem, citronovou šťávou a podle potřeby přidat vodu. Nejradši ji mám na čerstvě upečeném chlebu s klíčky!


A jaké pomazánky děláte nejčastěji vy? Sem s dalšími tipy!

8 komentářů:

  1. Na tento článek jsem narazila právě včas :D Už se těším až ve čtvrtek předvedu masožroutům sérii dobrotek :) Díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že poslouží. určitě jim vytřeš zrak! :)

      Vymazat
  2. Pane jo, to je pomazánek! :-D Jak se znám, tak ta celerová, ta je pro mě jako dělaná :-D A olivy taky miluju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to je jen pár základních! :D Ségra taky zbožňuje celer, takže ho tam dává dvojnásobek. Všechny pomazánky jde lehce upravit dle chuti :)

      Vymazat
  3. Díky za tipy. Udělala jsem humus, rajče-olivy, avokádovou, mrkev-celer a z uzeného tofu. Nejlepší bylo když jsem dávala ochutnat příteli tu z tofu a říkal že to chutná jako rybí. Takže jsme ji večer tak prezentovali a všichni to sežrali. Reakce - Hmmm dobrý, tam je uzená makrela, žejo? A tvaroh viď? Jasněěěěě!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, já děkuju! A přesně to mě na tom baví nejvíc - šokovat lidi, kterým to chutná :D

      Vymazat