neděle 23. října 2016

dýňové gnochci se špenátovo-avokádovým pestem

Taky byste nejradši měli dýňovou sezónu kdykoli se vám zachce? Nikdy by mě nenapadlo, že si ji budu moct vytáhnout z mrazáku! V rámci výzvy na blogerky.cz jsem zase jednou měla možnost uspokojit svoji zvědavost a vyzkoušet mraženou dýni od firmy Dione, která je běžně dostupná.  A potěšili mě! Upřímně mě překvapilo, že se s dýní opravdu dalo pracovat jako s čerstvou a hlavně byla chutná.  (Co si budeme povídat, je taky dost pohodlné a časově úsporné, mít aspoň někdy dýni už v kostičkách.) Jejich špenát zase posloužil na pesto. 


noky

hrnek = 350 ml

450g mražené dýně(1 a 3/4 hrnku nakrájené dýně na kostičky)
230g rýžové mouky
1/4 hrnku vody
1 lžíce chia nebo mletých lněných semínek
sůl, pepř


  1. Semínka zalijeme třemi lžícemi vody a necháme půl hodinky odstát. 
  2. Poté rozmixujeme s dýní a vodou. 
  3. Přidáme mouku, dochutíme a uhněteme těsto. To ideálně necháme pár hodin uležet v lednici a poté vždy 
  4. Na pracovní ploše posypané moukou vždy vyválíme váleček, ze které ukrajujeme dílky a každý noček můžeme ještě ozdobit otiskem hrotů vidličky. Poté vhazujeme do vroucí vody tak, aby se neslepily.
  5. Vaříme cca 2 minuty.


pesto 


1 avokádo

hrst špenátových listů (200g rozmraženého špenátu)

hrst vlašských ořechů, kešu nebo piniových oříšků

nejlépe čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto

stroužek česneku

olivový olej

lahůdkové droždí

sůl, pepř
(sušená rajčata, chcete-li)



Postup je stejný( a stejně náročný) jako vždy. Avokádo oloupeme a rozmixujeme s ostatními surovinami. Nakonec smícháme s noky(které předem lehce orestujeme), můžeme ještě zakápnout olivovým olejem a prohřejeme. Můžeme nakonec posypat oříšky, semínky a umím si představit podávání třeba s pečenými žampiony.


1 komentář: